';
Miért utazz Skóciába?

Skóciai utazást, nyaralást tervezel?

Ha még nem, akkor most megpróbálom összeszedni, hogy Miért utazz, nyaralj Skóciában! Ha pedig igen, akkor egy kis ízelítőt kaphatsz, hogy mi vár rád.

 

Skócia és a Skót-Felföld, már megannyi művészt, költőt, írót, filmrendezőt megihletett festői, lélegzetelállító és időnként zord tájaival.

Kezdjük talán a legnyilvánvalóbb ténnyel … Skócia gyönyörű. Sokak szerint a legszebb ország mind közül. Mindenesetre valóban rabul ejtő és varázslatos ország amely a világ minden részéről vonzza a látogatókat.

Számomra Skócia szépsége a vidékben, a zabolázatlan vadonban rejlik. A természet szerelmeseinek kimeríthetetlen élmény forrást rejtenek a Skót-Felföld hegyei, álló- és folyóvizei, változatos tengerpartjai – különösen gyönyörűek a  Külső Hebridák homokos partjai- Skye szigetének változatos tájai, Torridon ősfenyvesei és még sorolhatnám a szebbnél-szebb tájakat a klánok földjén.

egy nő ül a sziklán a hegyeket figyelve
Klánok Földjén – Skóciai túrák, magyar túra- és idegenvezetés, fotózás a Skót-Felföldön

 

Aki pedig a városokat, az építészetet, a múzeumokat, a nyüzsgést és fesztiválokat szereti, az sok-sok látnivalót találhat magának Edinburgh és Glasgow városa mellett a vidéki nagyobb városokban is.

Skócia gazdag történelme, megmaradt kastélyaival sok idelátogatót nyűgöz le évről évre. Csak Aberdeenshire területén -amit a kastélyok földjének is neveznek- több mint 250 kastély található melyeknek többsége nyitva áll a látogatók előtt.

Taymouth Castle kastély Skóciában
Taymouth Castle, Perthshire – Skóciai túrák, Magyar idegenvezetés és tájkép fotózás a Skót-Felföldön

 

Egy olyan országban ahol ennyi történelmi építmény maradt meg viszonylag jó állapotban, már-már természetes, hogy rengeteg filmet is forgattak és a mai napig is fogatnak akár a nagy Hollywood-i stúdiók is.
El is érkeztem egy újabb ponthoz, hogy miért utazz el Skóciába … A Hollywood-i filmek forgatásának helyszínei miatt is. Ha film őrült vagy, akkor Skócia kötelező úticél és legalább egyszer meg kell látogatnod ezt az országot és a kedvenc filmjeid helyszíneit.
Milyen filmekről is van szó? A lista szinte végtelen és én is csak párat tudok, mivel nem vagyok nagy film rajongó.
A szomszédos faluban álló várnál forgatták többek között a Trónok harca – Winterfell, az Outlander és a Monty Python Gyalog galopp című filmek egyes jeleneteit. A lakásomtól alig 2 kilométerre Alfred Hitchcock dolgozott a stábjával a 39 steps című filmjén. Vagy ha kicsit északabra megyünk az “Aszfalt betyár” autós túrám során, akkor például ellátogathatunk 007-es ügynök, James Bond filmjének forgatási helyszínéhez is. Ha valaki a varázslatok világában élő gyermek varázslótanoncainak -Harry Potter és társainak – rajongója, az sem fog csalódni a túra alatt. Természetesen a klasszikus skót témájú filmeket sem lehet kihagyni a sorból, mint a Rettenthetetlent, a Rob Roy című művet, vagy a 90-es évek skót fiatal droghasználóiról készült kult filmet a Trainspotting-ot amit főként Glasgow-ban és Edinburgh-ban forgattak. Biztos vagyok benne, hogy még az olvasó is ki tudná bővíteni a felsoroltakat egy-egy filmmel, amit Skóciában forgattak.

Skóciai utazások – Privát idegenvezetés

A skóciai kastélyokat, várakat már említettem, ezekhez pedig könnyen párosíthatjuk a romantikát és máris eljutottunk a szerelemhez.
Igen, Skócia a szerelmesek úti célja is. Szerte a világ minden pontjáról évről-évre egyre többen jönnek Skóciába házasságot kötni, amelyet elopement-nek hívunk. Ezt talán legegyszerűbben menyasszonyszöktetésnek tudnám lefordítani. Az egymásnak tett eskütétel egyik legrégebbi módja ez, amikor a szerelmes pár (Skóciában legyen az különböző vagy azonos nemű pár) az anyakönyvvezetővel és két tanuval fogad örök hűséget egymásnak a Skót-Felföld lélegzetelállító tájain. Érdekesség, hogy Skóciában a kutyátok is lehet az esküvői tanutok. Meg én is, mint a fotósotok. Abba most nem mennék bele, hogy mennyit spórolnak anyagilag azok a párok akik az esküvő ezen egyszerű, de mégis sokkal romantikusabb, személyesebb és környezetbarátabb módját választják (otthon a hazautazás után rendeznek egy nagy bulit, lagzit a családdal, barátokkal a házasságukat megünnepelve), de az biztos, hogy egy életre szóló élménnyel fognak gazdagodni.

Esküvő Skóciában a Skót-Felföldön
Esküvő fotózás Skóciában a Skót-Felföldön

Skóciai túrák – Skót utazások

Skócia a családoknak is rejteget rengeteg élményt, kalandot. A gyermekek órákig tudnak az apálykor a tengerpartok sziklái között megmaradt vízben rekedt rákok, kagylók után kutatni, a végeláthatatlan homokos partokon szaladgálni. Skóciában a -gyermek és családbarát- múzeumok többsége ingyenesen látogatható. A kalandparkok és a skót vadonban való túrázás is rengeteg élmény nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Apa és fia túrázik a Skót-Felföldön
Túrázás a Skót-Felföldön – Skóciai túrák, magyar túra- és idegenvezetés
scottish single malt whisky
Skót Highland Single Malt Whisky a szomszéd faluból – Skóciai whisky túra a Klánok földjén

Skóciáról írva, beszélgetve nem lehet nem megemlíteni az egyik legjellegzetesebb italukat -és legnagyobb export cikküket- a skót whisky-t. Azok számára, akik szeretik ezt a tradicionális párlatot, kötelező a lepárlók meglátogatása és a kóstolással egybekötött “whisky túrák”. Skócia 5 whisky régiójának ( Campbeltown, Islay, Lowland, Speyside és a Highlands területek ) több mint 120 lepárlójának termékeit élvezheti a Skóciába látogató és a legtöbb helyen körbe is vezetik az érdeklődőket.

Érdemes még az ételekről is pár szót szólni, bár nem gondolom, hogy a skót gasztronómia és a tradicionális fogások vonzanák a turistákat. Ennek főként az az oka, hogy ezek az ételek burgonyából, zöldségekből, zabból, birkából, marhából, tejből, tojásból készülnek, mivel ezek voltak a legkönnyebben elérhető alapanyagok hajdanán. Had említsem most csak az egyik legismertebb tradicionális ételüket, amely a haggis. A haggis nem más mint a birka gyomrába töltött bárány/birka belsőség (szív, tüdő, máj), só, bors, zab, hagyma és faggyú megfelelő arányú keveréke, amelyet megfőznek majd zöldséggel tálalják. Legalább egyszer mindenkinek ki kell próbálnia, ha Skóciában jár. Számomra mégis a tengeri halak, rákok, kagylók a kedvenc ételeim amiket szívesen fogyasztok a tengerparti túrák során is. A füstölt lazac pedig mennyei finom és abszolút kedvence volt sok vendégemnek már.

Mikor érdemes Skóciába utazni?

Tradicionális ételek, történelmi kastélyok után legyen szó egy kicsit egy másik évszázadok óta Skóciához tartozó tevékenységről is. Ez pedig a horgászat, hogy pontosabb legyek a legyező horgászat, ami az egyik  legősibb formája a ma inkább csak hobbiként űzött tevékenységnek.
Számomra, ha horgászom az maga a csoda. Egy csoda, ahogy a hegyekből lefolyó kis erekben csordogáló hideg víz összegyűlik egy vékony kis patakká, majd még pár testvér vízzel egyesülve kiszélesedik, megtelik élettel, többek között a halak életterévé válik. Egy csoda, ahogy a lábam előtt rohanó vízből ki-kiugrálva igyekeznek a pisztrángok elkapni a vízfelszín felett repkedő éppen násztáncukat járó apró kérészeket. Egy csoda, hogy Skóciában horgászhatok és ezt vendégeimmel is megoszthatom.

Skócia tengerpartja, álló- és folyóvizei korlátlan lehetőséget nyújtanak a horgászni vágyók számára. Évről-évre horgászok ezrei látogatnak Skóciába, hogy lazacra horgásszanak. Vendégeim számára én is szervezek legyező horgászatot a kirándulásuk részeként, vagy kimondottan horgásztúrákat a Skót-Felföld vizein.

Horgász a Skót-Felföldön
Horgásztúrák Skóciában a Skót-Felföldön magyar túravezetővel

Skócia a csodálatos és változatos domborzatával, élővilágával vonzza a tájkép és természet fotósokat is, legyenek azok profik, vagy kezdők. A fotózást szerető vendégeim gyakran kérik a fotós túráimat amelyeket a Skót-Felföld sokszínű tájain vezetek mint például Skye szigetén, Észak-Nyugat Skócia partjain és más lenyűgöző tájakon.

Tájkép Skócia Neist Point világítótorony
Neist Point világítótorony – Tájkép fotós túrák Skóciában – Skye szigetén

 

Itt a végén csak egyet tudok mondani: Skóciát mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életben!

 

 

klanokfoldjen